Tekila – tai distiliuoti alkoholiniai gėrimai, dažniausiai gaminami iš Meksikos mėlynosios agavos. Tekila nėra brandinama taip ilgai, kaip aukščiausios kokybės škotiškas viskis ar kiti gėrimai – Meksika yra arčiau pusiaujo, kur klimatas yra šiltesnis nei Škotijoje, tad ir brandinimo procesas trunka kur kas trumpiau. Šio alkoholinio gėrimo gamyba pradėta maždaug šešioliktame amžiuje, tačiau per šimtmečius šie alkoholiniai gėrimai tapo labiau rafinuoti, tekilą galima skirstyti į tris pagrindines kategorijas: Blanco, Reposado ir Anejo.
Tekila Blanco yra balta ar sidabro spalvos – ji nėra brandinama statinėse, todėl yra aiškios spalvos, tekila Anejo yra brandinama mažose ąžuolo statinėse ne trumpiau nei 12 mėnesių. Ispaniškas žodis „Anejo“, išvertus iš ispanų kalbos reiškia „amžius“. Per šį brandinimo laikotarpį gėrimas įgauna reikiamas skonio savybes, įgauna šokolado, džiovintų vaisių ar dūmų aromatą. Tekila Reposado brandinama statinėse nuo dviejų iki dvylikos mėnesių, įgauna stiprų, aitrų skonį, ši tekila garsėja cinamono, medaus, vanilės ir dūmų skoniais. Patraukli kaina (ir akcijos) lemia, kad Tekila Reposado Corralejo – vienas populiariausių pasirinkimų Lietuvoje. Tekila pasižymi aukso geltonumo spalva ir itin švelniu skoniu. Ši tekila yra gaminama dvigubos distiliacijos būdu iš mėlynųjų agavų. Tekila brandinta keturis mėnesius trijų skirtingų ąžuolo tipų statinėse: amerikietiško, prancūziško ir Encino. Visa ai suteikia tekilai unikalų skonį, nes kiekvieno ąžuolo tipo statinė palieka savo pėdsakų.
Nors visame pasaulyje taip pat auga agavos, tačiau tikra tekila gali būti gaminama tik iš Meksikos regionuose augančių mėlynosios agavos vaisių. Pirmoji tekila buvo pagaminta dar šešioliktame amžiuje, tačiau labiausiai prieinama ji tapo tuomet, kada Meksika atgavo nepriklausomybę. Teisiškai numatoma, kad tikroji tekila turi būti gaminama iš mėlynosios agavos vaisių cukrų, kurie turi sudaryti 51 procentą gėrimo sudėties. Vis dėlto, tai reiškia, kad gėrimas gali turėti ir kitų priemaišų.
Tekilai artimas gėrimas – Mezcal gėrimas, kuris taip pat yra gaminamas iš agavų, tačiau ne mėlynųjų. Įdomu tai, kad į šį gėrimą yra dedamas ypatingas priedas – kirmėlės. Europiečiai, lankydamiesi Meksikoje, gana dažnai prisimena pasakymą, kad į kieno stikliuką kirminas įkris, tas turės suvalgyti kirminą. Vis dėlto, meksikiečiai taip nesielgia, tik turistai, nenorėdami laužyti “tradicijų”, didvyriškai sukremta kirmėlę.
Tekila dažniausiai yra geriama su druska ir citrina, tačiau taip pat gana dažnai pasirenkami ir kokteiliai, kurių populiariausias, žinoma, “Margarita”, kuri turi būti patiekiama specialioje taurėje.